Sedan några månader tillbaka har vi på Azote haft nöjet att förmedla bilder tagna av Bengt Ekberg. Bengt har arbetat som fotograf sedan 70-talet och har framför allt fotograferat svenskt lantbruk under sin karriär. I den här miniintervjun berättar Bengt mer om sina tankar kring lantbruksfotografering.

Hur kommer det sig att du började fotografera lantbruk?
Jag har sedan barnsben varit intresserad av odling , djur och natur. Alltsedan man sprang omkring på morföräldrarnas kolonilotter och besökte släktingars lantbruk, där jag även hjälpte till ibland. Jag gick även på en lantbruksskola ett år. Som fotograf har jag sedan haft anställningar inom skogsforskning, lantbruk och veterinärsektorn.
Vad skiljer lantbruksfotografering från andra typer av fotografering/motiv?
Som allt inom lantbruk så är man även som fotograf väderberoende. Har man planerat att ta bilder på ett sädesfält i ett visst solläge kan det bli problem om det varit ett lokalt åskregn så det mesta av fältet är liggsäd. Andra problem som kan uppstå är att fältet är skördat, eller djuren flyttats till annat bete när man kommer fram. Har man med djur att göra så är det på deras villkor, 100 kor tar inte regi . Jag har gått och väntat på att ta skördebilder och fått ett besked om tänkt skördedag, inget händer, nytt besked, inget händer osv. Jag åker bort ett antal dagar, kommer hem och allt är skördat och åkrarna stubbearbetade. Ett års väntan borta.

Dina bilder håller alltid en hög kvalitet har vi noterat på redaktionen. Hur ser fotoprocessen ut när du jobbar? Hur viktig är efterbearbetningen av bilderna i datorn för dig?
Jag är nog rätt bildsnål, även om man idag inte behöver tänka på film och framkallningskostnader. Väntar hellre ut ljus eller att vinden skall avta om man tar närbilder. Jag fotograferar alltid i raw-format, justerar i raw-filsprogram och slutjusterar i Photoshop. Gillar inte datorarbete och gör så lite som möjligt, men anser att jag kan och vill fixa en grund för bra tryckresultat. Kan inte mobilisera ett intresse för allt man kan göra i Photoshop, men beundrar verkligen dem som är trollkonstnärer. Lite av en generationsfråga kanske.
Vet du alltid vad du ska fotografera när du ger dig ut med kameran eller åker du ut på måfå och ser vad som hamnar framför objektivet?
Jag tar nog merparten på måfå under växtsäsong när det gäller lantbruksbilder. 99% av mina bilder tas med cykel som enda transportmedel, dvs. närproducerat och koldioxidfritt. Så jag har koll på vad som växer och var, och kan återvända under en säsong. Djur är lite svårare dom flyttar sig och flyttas, så där behöver man lite tur. Stallade djur är givetvis en annan sak, där är djuren på plats, men det är ofta uselt ljus, eller höga kontraster, och väldigt dammigt . Tålamod är en bra egenskap.

Vi märker hur viktigt det är att ha kunskap om vad man fotograferar för att en bild i slutändan ska sälja. Hur har du skaffat dig den här kunskapen/hur gör du för att samla information om vad det är du fotograferar? Har du en bakgrund inom lantbruk?
Förutom ett biologiskt grundintresse, så har jag ju genom arbete som fotograf åt forskare och andra, nu senast inom veterinärområdet så snappar man upp en del kunskaper på vägen. Annars blir det ofta, upptäck, fotografera och fråga och läs. Mitt lantbruksskoleår är så långt bak i tiden att det knappt kan räknas annat som en grundpusselbit.
Har du en formell fotoutbildning i botten eller är du självlärd?
Jag gick en tvåårig fotografutbildning, sedan har det blivit lite småkurser under årens lopp.
Några tips till framtidens lantbruksfotografer?
Hela lantbruket går ju mot mer av industri och storproduktion. Färre enheter skall producera mer, djur blir produktionsenheter. Bonden idag har ett ganska ensamt arbete. Bonden och maskinen, det syns ju tydligt i mitt bildmaterial. En person i stor maskin. Med tanke på befolkningsökningen och behovet av mat i världen är framtiden för lantbruket ett område som behöver dokumenteras . Likaväl som man kan vara en positiv del i bioenergi för drivmedel och matproduktion, så kan mindre nogräknade företag/länder tyvärr överexploatera områden, bidraga till jorderosion, överutnyttjande av vattenresurser osv. Kan bli en skrämmande utveckling som behöver sina bevakande fotografer.
Namn: Bengt Ekberg
Ålder: 64
Bor: Uppsala, men född i Stockholm
Antal år som fotograf: Första anställning 1970, slutade som anställd 2007
Uppdragsgivare: KTH, SVT, Skogshögskolan, Lantbruksuniversitetet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mfl. Har även sålt bilder till LRF, Svenskt Sigill, Landshypotek AB, Formas, Svenska foder AB, Trafikverket, SNF, Granngården.
Bengts bilder på Azote | Bildspel med lantbruksbilder