Sälfotografering i gryningen

För ett par veckor sedan åkte Azotefotografen Charlotta Moraeus till Stora Fjäderägg utanför Umeå för att försöka fånga sveriges minsta sälart på bild. De är erkänt skygga, så man behöver sätta upp sitt gömsle i god tid innan gryningen. Och vänta.

Sälar har varit mitt jobb sedan jag gick ut gymnasiet, men vikaresälen har fram tills nu varit en art jag varken haft möjlighet att jobba med levande eller att studera i det vilda. Att fotografera vikare var något jag länge gått och funderat på. Tack vare stipendiet jag fick av Azote i somras kunde mina planer bli verkliga och en fotoresa genomföras till Norra Kvarken. Det var otroligt roligt att fota och ha flera dagar att titta på sälarna men det var också nervöst innan jag och vikarna var på samma plats. Jag har haft stor nytta av mina tidigare erfarenheter av säl och jag fick många bra tips vid planeringen av resan. Jag är otroligt tacksam för stipendiet som förutom bilderna gav mig denna fantastiska naturupplevelse.

En vikare spanar ut över havet. Vikaren är Sveriges minsta sälart och lätt att känna igen på det ringformade pälsmönstret. Den förekommer cirkumpolärt i Norra Ishavet. I Östersjön finns vikarbestånd i Bottenviken där antalet vikare ökar samt i Finska viken och Rigabukten där beståndet minskar. Jakt och miljögifter har haft en stor påverkan på vikarepopulationen i Östersjön sedan början av förra seklet.

Om fotografen

Charlotta är biolog och arbetar på Naturhistoriska riksmuseet i en grupp som undersöker hälsotillståndet hos sälar. Hon har fotodokumenterat djur och natur sedan 1997 och fotograferar gärna på platser i marina eller limniska miljöer.

Se Charlottas bilder av vikare på Azote

Backpackers – ny film av Tony Holm

I kortfilmen Backpackers får vi följa paddornas parningslek i en fin skildring av Tony Holm, Azotefotograf som nu gjort sin fjortonde kortfilm. Tony är en av Azotes mest erfarna undervattenfotografer och har tidigare gjort prisbelönta filmer som visar upp en ofta okänd undervattensvärld – både från storslagna korallrev och små svenska badsjöar.

Två paddhanar slåss om en hons gunst. Foto T. Holm/Azote

Fler bilder på paddor på Azote >>
Läs mer om filmen på www.tonyholm.se >>

Tony var även med i P1s Studio Ett i fjol och det klippet kan du lyssna på här >>

Läs även andra inlägg vi skrivit på bloggen om Tony:

Film, nov 2011: Gäddan Sid, ny film från Tony Holm

Intervju, jan 2010: Mannen vars öga och avtryckarfinger ger oss tillgång till livet under ytan

Film, dec 2009: Mer rörliga bilder från Tony Holm

Film, dec 2009: Grodor på film

Gäddan Sid, ny film från Tony Holm

Tony Holm är inte bara en av Azotes mest erfarna undervattenfotografer utan även prisbelönt undervattensfilmare. Tonys senaste film, Gäddan Sid, har premiär på Folkets Bio på fredagen 11 november. Tony följde samma gädda under fyra somrar i sjön och filmen bjuder på unika bilder av en av Sveriges vackraste rovfiskar. Här är ett klipp ur filmen:

Tony var även med i P1s Studio Ett i måndags och det klippet kan du lyssna på här >>

Läs även andra inlägg vi skrivit på bloggen om Tony:

Intervju, jan 2010: Mannen vars öga och avtryckarfinger ger oss tillgång till livet under ytan

Film, dec 2009: Mer rörliga bilder från Tony Holm

Film, dec 2009: Grodor på film

Havsbaserad vindkraft påverkar livet under ytan

Azotefotografen Mathias Andersson har precis disputerat vid Stockholms universitet med avhandlingen “Offshore wind farms – ecological effects of noise and habitat alteration on fish”.

I avhandlingen visar Mathias att fisk påverkas av vindkraftsbuller och kan höra det på flera kilometers håll. I olika experiment har Mathias och hans kollegor sett att fisk som t.ex. torsk och sjötunga reagera kraftigt på ljudnivåer som liknar ett pålningsarbeten (som utförs när själva kraftverket byggs) på ett avstånd av 7-70 km. Vindkraftverken bullrar även under själva produktionsfasen men ljudnivån är inte så hög att fisk direkt skadas eller dör. Ljudet är dock så högt att det kan höras på flera kilometer, även om det är andra ljudkällor som fartyg finns i området. Detta beror på att vindkraftverken producerar en speciell ton som skär igenom fartygsbullret.

Även om ljudnivåer under drift inte direkt skadar fisken så kan ljudet från vindkraftparkerna överrösta fiskarnas egen kommunikation på nära håll och göra fiskarna stressade. Detta kan i sin tur leda till minskad tillväxt och potentiellt påverka reproduktionen.

Här kan du ladda ner hela avhandlingen och här kan du läsa en populärvetenskaplig sammanfattning på svenska. Bilder från Mathias forskning m.m. hittar du här.

Foto: Mathias Andersson/Azote

Med fokus på lantbruk – intervju med Bengt Ekberg

Sedan några månader tillbaka har vi på Azote haft nöjet att förmedla bilder tagna av Bengt Ekberg. Bengt har arbetat som fotograf sedan 70-talet och har framför allt fotograferat svenskt lantbruk under sin karriär. I den här miniintervjun berättar Bengt mer om sina tankar kring lantbruksfotografering.

Hur kommer det sig att du började fotografera lantbruk?

Jag har sedan barnsben varit intresserad av odling , djur och natur. Alltsedan man sprang omkring på morföräldrarnas kolonilotter och besökte släktingars lantbruk, där jag även hjälpte till ibland. Jag gick även på en lantbruksskola ett år. Som fotograf har jag sedan haft anställningar inom skogsforskning, lantbruk och veterinärsektorn.

Vad skiljer lantbruksfotografering från andra typer av fotografering/motiv?

Som allt inom lantbruk så är man även som fotograf väderberoende. Har man planerat att ta bilder på ett sädesfält i ett visst solläge kan det bli problem om det varit ett lokalt åskregn så det mesta av fältet är liggsäd. Andra problem som kan uppstå är att fältet är skördat, eller djuren flyttats till annat bete när man kommer fram. Har man med djur att göra så är det på deras villkor, 100 kor tar inte regi . Jag har gått och väntat på att ta skördebilder och fått ett besked om tänkt skördedag, inget händer, nytt besked, inget händer osv. Jag åker bort ett antal dagar, kommer hem och allt är skördat och åkrarna stubbearbetade. Ett års väntan borta.

Dina bilder håller alltid en hög kvalitet har vi noterat på redaktionen. Hur ser fotoprocessen ut när du jobbar? Hur viktig är efterbearbetningen av bilderna i datorn för dig?

Jag är nog rätt bildsnål, även om man idag inte behöver tänka på film och framkallningskostnader. Väntar hellre ut ljus eller att vinden skall avta om man tar närbilder. Jag fotograferar alltid i raw-format, justerar i raw-filsprogram och slutjusterar i Photoshop. Gillar inte datorarbete och gör så lite som möjligt, men anser att jag kan och vill fixa en grund för bra tryckresultat. Kan inte mobilisera ett intresse för allt man kan göra i Photoshop, men beundrar verkligen dem som är trollkonstnärer. Lite av en generationsfråga kanske.

Vet du alltid vad du ska fotografera när du ger dig ut med kameran eller åker du ut på måfå och ser vad som hamnar framför objektivet?

Jag tar nog merparten på måfå under växtsäsong när det gäller lantbruksbilder. 99% av mina bilder tas med cykel som enda transportmedel, dvs. närproducerat och koldioxidfritt. Så jag har koll på vad som växer och var, och kan återvända under en säsong. Djur är lite svårare dom flyttar sig och flyttas, så där behöver man lite tur. Stallade djur är givetvis en annan sak, där är djuren på plats, men det är ofta uselt ljus, eller höga kontraster, och väldigt dammigt . Tålamod är en bra egenskap.

Vi märker hur viktigt det är att ha kunskap om vad man fotograferar för att en bild i slutändan ska sälja. Hur har du skaffat dig den här kunskapen/hur gör du för att samla information om vad det är du fotograferar? Har du en bakgrund inom lantbruk?

Förutom ett biologiskt grundintresse, så har jag ju genom arbete som fotograf åt forskare och andra, nu senast inom veterinärområdet så snappar man upp en del kunskaper på vägen. Annars blir det ofta, upptäck, fotografera och fråga och läs. Mitt lantbruksskoleår är så långt bak i tiden att det knappt kan räknas annat som en grundpusselbit.

Har du en formell fotoutbildning i botten eller är du självlärd?

Jag gick en tvåårig fotografutbildning, sedan har det blivit lite småkurser under årens lopp.

Några tips till framtidens lantbruksfotografer?

Hela lantbruket går ju mot mer av industri och storproduktion. Färre enheter skall producera mer, djur blir produktionsenheter. Bonden idag har ett ganska ensamt arbete. Bonden och maskinen, det syns ju tydligt i mitt bildmaterial. En person i stor maskin. Med tanke på befolkningsökningen och behovet av mat i världen är framtiden för lantbruket ett område som behöver dokumenteras . Likaväl som man kan vara en positiv del i bioenergi för drivmedel och matproduktion, så kan mindre nogräknade företag/länder tyvärr överexploatera områden, bidraga till jorderosion, överutnyttjande av vattenresurser osv. Kan bli en skrämmande utveckling som behöver sina bevakande fotografer.

Namn: Bengt Ekberg
Ålder: 64
Bor: Uppsala, men född i Stockholm
Antal år som fotograf: Första anställning 1970, slutade som anställd 2007
Uppdragsgivare: KTH, SVT, Skogshögskolan, Lantbruksuniversitetet (SLU), Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), mfl. Har även sålt bilder till LRF, Svenskt Sigill, Landshypotek AB, Formas, Svenska foder AB, Trafikverket, SNF, Granngården.

Bengts bilder på Azote | Bildspel med lantbruksbilder

Bra bilder inte alltid vackra

Varför säljer vissa bilder bättre än andra? Är det för att de är av högre konstnärlig eller teknisk kvalitet, eller är det för att de porträtterar något ovanligt som få andra lyckats fånga på bild? I det här inlägget ska vi titta närmare på några olika typer av bilder som hittat hem till nöjda kunder.

Hur bra en bild är är något som ligger i betraktarens ögon och det finns därför lika många måttstockar att mäta bilder med som det finns människor. Eftersom vi på Azote i första hand är en bildbyrå som säljer bilder är en bra bild för oss en bild som fyller våra kunders behov. Idén till den här sammanställningen kom när vi gick igenom vår försäljningsstatistik för 2010 och bitvis blev förvånande över några av storsäljarna… Här nedan har vi valt ut fem exempel på bilder som tilltalat våra kunder på olika sätt.

 

Bild nr 1: Grund vik täckt av trådalger (R Kautsky/Azote)

Det här är ingen vacker bild i traditionell bemärkelse. Den föreställer ett motiv som få fotografer bemödar sig med att avbilda –en ogästvänlig övergödd vik. Och just detta är bildens styrka. Ett relativt vanligt fenomen som har hög relevans (övergödning av grunda vikar är ett aktuellt miljöproblem) och som det finns få bilder av (trots att fenomenet är lättåtkomligt). Det är ofta mer lockande att fotografera saker som är vackra än sånt som är “fult”, men det är inte alltid det vackra som säljer bäst.

 

Bild nr 2: Salmonellainfekterad förorening längs Siljans strand (P Turander/Azote)

Precis som bilden ovan är den här bilden inget man kan kalla vacker i traditionell bemärkelse och hade man inte vetat vad den föreställer (en salmonellainfekterad förorening längs Siljans strand som härstammar från en fiskodling) skulle man snabbt avfärdat den med en axelryckning. Tack vare att fotografen visste vad han fotograferade hamnade den här bilden i den svenska montern på världsutställningen i Shanghai. Styrkan hos den här bilden ligger framför allt i bakgrundsinformationen till bilden som kommer av fotografens kunskap. Att veta vad man fotograferar är A och O för en fotograf.

 

Bild nr 3: Grönsaksmarknad i Kota Bahru (T Hermansson Snickars/Azote)

Det här är en helt enkelt en färgglad bild som drar blicken till sig. Här är informationen som hör till bilden inte lika viktig som i de två tidigare exemplen ovan även om den hjälper till att placera bilden i ett sammanhang. Styrkan ligger istället i färgerna, detaljrikedomen och den ovanliga fotograferingsvinkeln.

 

 

Bild nr 4: Ung kille sitter vid ett träd i solnedgången och tänker (M Edström/Azote)

I den här bilden är innehållet allt och informationen som hör till i stort sätt oväsentlig. Bilden som föreställer en ung man sittande vid ett träd i kvällsljus kan användas i en mängd situationer för att illustrera förhållandet mellan människa och natur. Genrebilder som håller hög kvalité har ett mycket brett användningsområde och är lätta att sälja.

 

 

Bild nr 5: Fiskebåt och vindkraftverk (M Rust/Azote)

Bilden på fiskebåten med vindkraftverk i bakgrunden har ett relevant innehåll och ett spännande bildspråk. Den skulle med sin dokumentära stil kunna vara tagen från ett fotoreportage om effekterna av havsbaserad vindkraft på yrkesfisket. Det som gör bilden intressant är att den tar upp flera aktuella miljöutmaningar (utbyggnaden av vindkraft, yrkesfiske, förnyelsebar energi) och presenterar dessa på ett tilltalande sätt.

SM-vinnaren delar med sig av sina fototips

Undervattensbilder är en av våra starkaste områden här på Azote och en av våra mest framträdande fotografer inom det här området är Tobias Dahlin. Läs mer om hur han förbereder sig inför ett fotodyk och hur han upplever att vår undervattensmiljö har förändrats under de senaste åren.

Vi på Azote förmedlar ju dina bildrättigheter, hur viktigt för dig är det att dina bilder kommer ut så att människor kan se dem?

Precis som författaren inte skriver för sin egen skull (även om en del påstår det) så tror jag att det finns få seriösa fotografer som tar bilder för att ensamma sitta och beskåda dem. Jag vill att mina bilder ska synas men det är viktigt att det är i sammanhang där jag som fotograf kan stå bakom det bilderna ska förmedla. Därför känns Azote, med sin gröna miljöprofil, som ett bra alternativ.

Varför började du med undervattensfotografering?

Från början bygger det på en liten pojkes nyfikenhet, fascination och kärlek till havet. Jag är uppvuxen utanför Falkenberg och havet har alltid, så länge jag kan minnas, haft en stark lockelse. Som liten grabb snorklade jag om somrarna och gick inte upp förrän min mor skrikigt sig hes. Hon fångade in mig i ett badlakan och jag var alltid ivrig att berätta om mina upplevelser i vattnet samtidigt som jag försökte hantera mina frosskakningar med tänder som frenetiskt hackade sönder min röst. Jag antar att undervattensfotograferingen blivit medlet att berätta idag.

Har du några tips till andra fotografer som vill lära sig fotografera under vattnet?

Först och främst bör man vara väl förtrogen med dykkonsten. När du behärskar avvägning och känner dig trygg och bekväm under vattnet kan du börja fotografera. Dessutom har man en enorm fördel om man lärt sig om undervattensvärldens djurliv, dess biotoper och de olika arternas beteenden. Nästa tips är att konsumera mycket undervattensbilder. Surfa runt på nätet och granska dem kritiskt. Försök att för dig själv avgöra vilka ingredienser bilderna som du tycker är bra innehåller och vilka de mindre bra saknar. I övrigt kan jag inte bjuda läsarna på några genvägshemligheter, utan det är ”trial and error” som gäller, vilket den digitala tekniken möjliggjort på ett helt annat sätt jämfört med den analoga eran. Bär du egenskaper som tålmodighet och envishet ökar dina chanser att lyckas ytterligare. Vad beträffar tips åt det fototekniska hållet gäller att i princip alltid försöka komma motiven så nära som möjligt och att investera i en extern undervattensblixt.

Ditt bästa fotominne?

Ett enskilt tillfälle som bästa fotominne är svårt att nämna. Faktum är att varje gång jag kommer ner i havet upplever jag ett lugn och ett välbefinnande som saknar motstycke. Det är rogivande stunder som emellanåt övergår till att bli närmast andaktiga. Det kan vara när jag äntligen får fotat något djur som är skyggt eller ovanligt. Det kan också vara när solljuset silar ner mellan ett par bergsformationer eller när jag för första gången besöker ett vrak i goda siktförhållanden. Det är starka upplevelser, så starka att de vid några tillfällen blivit direkt farliga då jag varit som totalt uppslukad av det jag sett och fotograferat att jag glömt av både tid och luftförråd. Det är naturligtvis genant när verkligheten så påtagligt väcker mig ur mitt meditativa tillstånd.

Hur förbereder du dig inför en undervattensfotografering? Vet du vad du ska ta bild av innan du hoppar i eller simmar du runt med kameran på måfå?

Vanligtvis sätter jag i kameran i undervattenshuset kvällen innan en dykdag. Det tar ofta lite tid då jag vill försäkra mig om att oringarna, som tätar huset och blixten, är i god kondition. Redan här gäller det att bestämma vilken slags undervattensfotografering man tänkt ägna sig åt eftersom det inte går att byta objektiv under dyken. Vidvinkellins för undervattenslandskap, vilket kräver god sikt, eller makro för porträtt, abstrakt och artbilder är det som oftast gäller för mig. Ibland besöker jag dykforum på nätet för att läsa dykloggar och genom det skaffa mig en uppfattning om den befintliga sikten i dykområdet. Likaså kollar jag upp sjöväder. Eftersom dykplatserna i de flesta fall är välbekanta kan jag till viss del förvänta mig vad jag kommer att få se och därmed fotografera. Ofta är artspecifika bilder kopplade till en viss tid på året och till ett speciellt djup. Inte sällan bär jag på bildidéer men eftersom naturen är föränderlig och i mångt och mycket oförutsägbar är det inte alltid dessa kan realiseras under dyken. Då får de leva vidare i huvudet tills tillfälle bjuds. Uppskattningsvis är tre fjärdedelar av bildskörden av arten spontanfotografering.

Vad är det svåraste med att fotografera under vattnet (jämfört med att ta bilder på land)?

En rad begränsande faktorer reducerar möjligheterna för oss undervattensfotografer. En av dessa har jag redan nämnt, nämligen möjligheten att byta objektiv under vatten. Sikten, ljuset och tiden under vattnet är ytterligare exempel på begränsningar (inte minst i svenska vatten). Den många gånger dåliga sikten hanterar vi genom att gå nära motiven och minimera vattenmängden mellan kamera och fotograferingsobjekt. Extremt vidvinkliga objektiv såsom fisheyelinser eller makroobjektiv är oftast de mest brukbara. Då det naturliga ljuset inte räcker till (vilket det sällan gör djupare än 5 meter) måste vi ta med oss artificiellt ljus genom externa blixtar. Blixtplaceringen är a och o och är ofta skillnaden mellan en bra och en dålig bild. Blixten ska ljussätta motivet men inte vattenmassan framför då den senare innehåller partiklar som reflekteras som skrikvita partiklar av en felplacerad blixt, så kallat back scatter. Det är också lätt hänt, om man inte är försiktig, att röra upp silt i vattnet som snabbt kan omöjliggöra fotografering, i synnerhet om du dyker över mjuka sedimentbottnar. Tiden vi kan fotografera under vattnet begränsas dels av tabeller (idag används dykdatorer) som vi måste följa för att undvika tryckfallsjuka (dykarsjuka) men också av luftmängden vi har med oss i våra dykflaskor. Under vintern sätter dessutom kylan stopp för längre dyk. Men allt är inte nackdelar. En fördel man har som undervattensfotograf är möjligheten att utifrån färdigheten att sväva fritt i en tredimensionell värld kunna fotografera motiv från flera tänkbara vinklar, ovanifrån, underifrån, från sidan etc.

Har du några roliga fotoprojekt den närmsta tiden som du kan berätta om?

Jag kommer att fortsätta att i första hand dyka på hemmaplan, det vill säga på den svenska västkusten. Det finns lite idéer som jag vill utveckla och jag har också tankar kring en fotobok någon gång i framtiden. Det kommer även med stor sannolikhet bli ett par svängar upp till Norge nästa år, bland annat till Gulen Dykkesenter vid Sognefjordens mynning. Eftersom jag är småbarnsfar finns inte tid för längre expeditioner

Har du under dina år som dykare sett förändringar i undervattensmiljön som beror på oss människor/vår miljöförstöring?

Oh ja, visst har jag det. Jag har varit aktiv dykare sedan 1991 och man kan kanske få uppfattningen att det är för lite tid som förflutit sedan dess för att man på allvar skall kunna se förändringar i haven men faktum är att en del skillnader är så påtagliga att de är svåra eller till och med omöjliga att blunda för. I de flesta fall är det dessutom uppenbart att de hänger samman med mänskliga aktiviteter. I början av 90-talet dök jag mycket på vrak utanför hallandskusten. Väldigt ofta var vraken hemvist för enorma mängder torsk och de var inte bara talrika utan också stora. Fiskar på över metern var ingen ovanlighet. Idag är det en sorglig syn som möter mig på vraken. Torsken finns inte kvar. Om man någon gång får se någon är de oftast av ringa storlek. Att fisketrycket varit allt för hårt är uppenbart. När man idag känner till problemen är det för mig ofattbart att destruktiva fiskemetoder som trålning inte är mer ifrågasatt. De regleringar som gjorts känns väldigt tafatta. Här måste politiker, myndigheter, fiskenäringen och konsumenterna, inklusive du och jag ta ett mycket större ansvar. Under mina 19 år som dykare har jag aldrig sett haj i svenska farvatten. Dykare som var aktiva på 70- och 80-talen har berättat att pigghajarna var vanliga att se i den bohuslänska ytterskärgården. På ett par decennier räknar man med att bestånden minskat med ca 90 %. Det är inte bara avsaknaden av arter som vittnar om miljöförändringar i haven utan även arter som blivit vanligare eller lyckats etablera sig på senare tid som avslöjar mänsklig inverkan. Det mest påtagliga är alla fintrådiga alger som blir allt talrikare för varje sommar på grund av eutrofieringen. Den amerikanska kammaneten (Mnemiopsis sp.) finns numera i sådana mängder att jag vid flera tillfällen simmat omkring i en sörja fullpackad av djuren på flera 10-tals kubikmeter. Sedan är det allt vanligare att vi dykare möter fiskarter som enligt litteraturen beskrivs ha ett betydligt sydligare utbredningsområde. De bästa exemplen på detta är mulle, St Persfisk, tjockläppad multe och havsabborre. Det är väl inte helt kartlagt om detta beror på klimatförändringarna eller på att deras naturliga fiender är uppfiskade.

Namn: Tobias Dahlin
Ålder: 34
Bor: Uspastorp (Ale kommun), norr om Göteborg
Antal år som fotograf: 4 år om jag räknar från det att bilderna gett mig inkomster.
Bästa fotospot: Eftersom naturen är föränderlig har jag svårt att plocka ut ett ”bästa fotoställe”. En favorit på hemmaplan som bör nämnas är dock Gullmarsfjorden, för lättillgänglighetens och artrikedomens skull.
Meriter: SM guld 2008, SM silver 2010, NM silver 2009 (seger i den kreativa kategorin), + diverse medaljer i olika SM och NM klasser. Jag är egentligen väldigt kluven till att tävla i fotografi. Då det är subjektiva bedömningar som ligger till grund för resultaten kan alltid bildernas placeringar ifrågasättas. Å andra sidan är topplaceringar ett kvitto på att dina bilder uppfattas som bra (åtminstone av juryn).
Hemsida. www.tobiasdahlin.se

Tobias bilder på Azote