Nytt ramavtal med Havs- och Vatten myndigheten

Azote har i dagarna tecknat ett ramavtal med Havs- och Vatten myndigheten för tjänster inom grafisk formgivning av vetenskapligt material. Hurra!

– Det känns fantastiskt kul att få chans att arbeta tillsammans med Havs- och Vattenmyndigheten inom detta område, säger Jerker Lokrantz, VD Azote.

Havs- och vattenmyndigheten är en statlig miljömyndighet som arbetar för att lösa viktiga miljöproblem och skapa en hållbar förvaltning av hav, sjöar och vattendrag.

 

HaV

 

Vinnare i fototävlingen – En oas i storstaden

Grattis Jennie Näslund som med bilden ”En oas i storstaden” tog hem första platsen i Azotes fototävling med temat ”Vår gröna stad”. Det var hård konkurrens om första platsen, många fina bidrag hade skickats in men tillslut föll juryns val på Jennies tolkning.

En oas i storstaden

Juryns motivering

Jennie har fångat ett tillfälle av avkoppling från stadens brus och larm. Parets harmoni är i fokus, inramat av träden och vi kan riktigt känna hur härligt det är att sitta där i kvällssolen. Det enda vi vill veta nu är, var hittar vi denna oas?

Jennie vinner, förutom äran, en av Azotes ekologiska profilprodukter och 1000 kvadratmeter regnskog via Föreningen Rädda Regnskog

Topplistan 2012!

Vilka ämnen var mest populära under 2012? Vi gick igenom statistikloggarna och här ser du svaret grupperat i teman – både positiva och negativa historier om miljön på vår planet. Och många snygga bilder.

1. Haven i kris: Haven stod i fokus under 2012. På topplistan hittar vi både döda koraller och syrebrist på havsbotten, ämnen som tyvärr blir alltmer aktuella. Övergödningen av Östersjön orsakar algblomningar, ett återkommande tema under sommarsäsongen.

Algblomning i Östersjön (Foto: A Maslennikov/Azote)

2. Artbilder: Riktigt snygga, enkla artbilder finns alltid med bland toppbilderna, så även 2012! Kunderna har letat upp både vanliga och mindre vanliga djur och växter i arkivet. Ett exempel är Kammaneten Mnemiopsis leidyi som nyligen kommt till svenska vatten. Arten kommer ursprungligen från den amerikanska östkusten och man tror att den spridit sig till Sverige genom att följa med i lastfartygens barlastvatten. Det är fortfarande oklart hur maneten kommer att påverka Västkustens ekosystem, men farhågor finns för att den får en negativ effekt.

Kammaneten Mnemiopsis leidyi fotograferad i Västerhavet. (Foto: T Dahlin/Azote)

3. Forskning: Våra nu fler än 120 fotografer bevakar den aktuella forskningsfronten inom en mängd olika ämnen, allt ifrån polarexpeditioner till experiment i fält och laboratorier. Och även de små sakerna som man lätt kan missa – som trädlavar till exempel.

Man studerar lavar med lupp i Vimyrens naturreservat, Värmland. (Foto: A Tedeholm/Azote)

4. Miljöer från hela världen: Slutligen kunde vi konstater att bra, snygga bilder av miljöer som regnskog, hav, odlade grödor, tempererade barrskogar, savanner, öknar och stadsmiljöer också låg högt upp på topplistan.

Uppländskt vårlandskap längs den ringlande Fyrisån. (Foto: A Maslennikov/Azote)

Vi ser fram emot våren 2013 – sol värme och många nya bilder!

Knölval i Bottenviken

En val har siktats i vattnen utanför Luleå under onsdagen. Troligtvis rör det sig om en knölval som förirrat sig in i Östersjön och sedan fortsatt norrut.

Att få se knölval i Östersjön är väldigt ovanligt. Senast det skedde var i april 2006, då en cirka 10 meter lång knölval sågs utanför Polens kust. Därefter inkom strödda observationer av troligen samma knölval; den rörde sig norrut ända till Luleå innan den vände söderut igen. Senare hittades den död i Baltikum.

Foto: Hilda von Sydow/Azote

Oljeutsläppet vid Tjörn

Den värsta oljekatastrofen på Västkusten på flera årtionden drabbade Tjörn i mitten av september 2011. Saneringen av oljan beräknas ta många månader. Vår fotograf Anders Nicander åkte dit och dokumenterade arbetet. Fortfarande är det oklart hur utsläppet gick till och vem som är ansvarig.

/Azote

Foto Anders Nicander/Azote

Fisken i Hanöbukten försvunnen

Sedan ett par år har fisken i Hanöbukten, Skåne, minskat och nu har det gått så långt att vissa arter är nästan helt försvunna. “Det är med stor sorg som jag ser vad som händer med det marina livet i Hanöbukten”, skriver ålfiskare Ola Johnsson i ett pressmeddelande. Förutom färre fiskar i de kustnära områdena har även en ökad förekomst av hudsår hos fiskarna noterats.

Orsaken till problemen är okänd, men det finns många hypoteser — utsläpp, resultatet av klimatförändringar, eller stränga vintrar.

Larmet gäller de inre delarna av Hanöbukten, från Simrishamn upp mot Nogersund i Blekinge. Nedgången har noterats från 2009 och framåt.

Mer läsning finns på DN och en mängd andra tidningars hemsidor. (Foto: B Carreno/Azote.se)

Kungskrabbor hotar invadera Antarktis

En Svensk-Amerikansk forskningsexpedition till Antarktis har med hjälp av undervattenskameror dokumenterat hur mängder med kungskrabbor vandrar från djuphavsbottnen mot Antarktis grundare kustområden.

I Antarktis har kungskrabbor fram tills nu inte kunnat överleva på grund av att det har varit för kallt. Som ett resultat har många bottenlevande varelser som musslor, ormstjärnor och sjöborrar inte utvecklat några försvar mot krabborna. På grund av klimatförändringarna har vattnen runt Antarktis blivit varmare och nu varnar forskare för att en massinvasion av kungskrabbor hotar Antarktis känsliga ekosystem.

Sveriges Radio har ett inslag om kungskrabborna här. Mer information och en intervju med en av forskarna har även publicerats i The Washington Post.

Foto: Sydlig kungskrabba (Lithodes santolla) utanför Argentina (Fotograf: M Almqvist/Azote)