Skalning av kokosnöt för tillverkning av kokosgodis. Kokospalm (Cocos nucifera) är ett 20–30 meter högt träd som växer i tropikerna, främst längs kuster. Kokospalmen tillhör familjen palmer och är den enda arten i släktet Cocos. Frukten, kokosnöt, växer i grupper om 10–20 stycken i palmens topp. De mognar hela året. (Foto: Björn Kristersson/Azote)
Posts in category Artiklar
Dagens bild – Skorstenskonst
Dagens bild – Bad och lek på grunt vatten
Dagens bild – Barn som hoppar hage
Dagens bild – Stadens skräpmark en guldgruva för biodiversiteten
Ruderatmark eller skräpmark är mark som ofta störs av mänsklig verksamhet. Detta gör att marken ligger öppen utan täckande växtlighet under perioder. Ruderatmarker är bra grogrund för växter som specialiserat sig på kort livscykel och intensiv förökning, sådana växter som ofta benämns som ogräs. Platsen på bilden ligger i hamnen i Malmö och passeras varje dag av långtradare från kontinenten. Den livliga trafiken för med sig frön och gör att nya växter lätt sprider sig och får fäste. Skräpmarker som den här innehåller unika habitat för flora och fauna och är en speciell stadsbiotop som bidrar till en rik biodiversitet i städerna. (Foto: J Lokrantz/Azote)
Dagens bild – Tranor vid Hornborgarsjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare varje år. Årets höjdpunkt är när tranorna anländer på våren. Transtatistiken visar just nu på mer än 20000 fåglar vid sjön. Har ni inget annat för er i helgen, ta med kikaren och gör en utflykt till Honrborgarsjön! (Foto: S-E Arndt/Azote)
Dagens bild – Kamouflerad hund
Dagens bild – Mälaren från luften
Dagens bild – Fiskfjäll med årsringar
Fjäll av strömming (Clupea harengus var. membras) för åldersläsning. Den finstrierade och färgade delen är den del som där fiskens tillväxt kan läsas av. Fiskens ålder syns som en serie koncentriska ringar i det strierade partiet. Varje vinter anläggs en ny ring då fisken knappt växer. Genom att mäta från fjällets centrum och avståndet till varje ring kan även fiskens individuella årliga tillväxt bestämmas bakåt i tiden. Avstånden från centrum på fjället till respektive ring och ytterkanten längs en och samma linje är proportionella mot totalstorleken på fisken vid respektive vinter och vid fångsten. Foto: Gunnar Aneer/Azote