Utan personen bakom kameran inga bilder. Det är hög tid att ta ner kameran från ögonhöjd ett tag och se vem som döljer sig bakom den fina optiken. Varför är fotograferandet så viktigt för dem, vad har hänt på vägen fram till idag och vad har de för nya spännande planer? Detta och mycket annat hoppas vi få svar på i dessa intervjuer av fotograferna som är anslutna till oss på Azote. Först ut är Tony Holm – undervattensfotograf, både stillbild och film. För närvarande befinner han sig i Thailand, men med dagens teknik går det alltid att kommunicera.

Tony Holm

Undervattensfotografering är kanske inte det man först tänker på när man köper en kamera – varför blev det just livet under ytan för dig?
– Jag blev självlärd sportdykare 1966. Det var relativt enkelt då för det fanns ju flera instruktionsböcker och vattenvanan fick jag som grabb när jag badade vid Kallbadhuset i Varberg. Blev helt fascinerad av ”Den tysta världen”, som inte var ”Det stora blå” utan ”det lilla gröna” i vårt västerhav. Vårt kustvatten är ju allt annat än blått, speciellt nu för tiden och sikten oftast bara några meter. På sextiotalet var det nästan ingen som förstod min begeistring, så jag köpte en Nikonos amfibiekamera för att visa hur fint det var.
Ditt bästa fotominne?
– Som uv-fotograf är det två mycket olika fiskar som har gjort störst intryck. Världens största fisk- valhajen under en otroligt givande tur vid Phuket i Thailand 1996. Barbro Johansson och jag hade mer än tio möten med denna fridsamma gigant under en sexdagarstur. Den andra fisken är en “killer”, som lyckligtvis är betydligt mindre. Jag följde en gädda som jag såg vid nästan varje dyk under tre somrars tid och ett sista dyk den fjärde sommaren. Filmbilderna på ”min” gädda ”Sid” kommer förhoppningsvis att bli en kortfilm.
Tar du de bästa bilderna när du har en färdig idé när du hoppar i, eller simmar du runt med kameran på måfå ibland?
– Tid och plats väljer jag naturligtvis, men eftersom jag helst dokumenterar natur blir det mest frågan om att fånga det som dyker upp.
Har du några handfasta tips till andra fotografer som vill lära sig att fotografera undervattensbilder?
– Läs manualen, gå på kurser, sök kunskap på nätet. Mina första år som ”fotograf” blev en flopp. Jag visste ingenting ens om grunderna i fotografi och resultatet blev därefter. Jag brukar, lite på skoj, säga att eftersom det inte fanns någon tillräckligt omfattande handbok i uv-foto fick jag skriva den själv. Det exponeringsdiagram som jag tog fram gäller i alla slags vatten från tropiska oceaner med mer än sextio meters sikt till våra gulgröna kustvatten med ibland bara tre meter. Boken kom ut 1974 innan automatblixtar och TTL började användas.
Du filmar ju en hel del också, finns det några fördelar med film som överglänser stillbildsfotograferingen eller är det helt enkelt bara roligt att filma?
– Film och stillbild är ju mycket olika. Film kan vara så enormt överdrivet dramatiserat. Såg för några dagar sedan en amerikansk naturfilm av det slag som lyckligtvis sällan visas i SVT och blev illamående innan ett tryck på fjärrisen gjorde ”slut i rutan”. Ryckte ut sladden också för säkerhets skull…
Filmljudet har mycket stor betydelse. Mina senaste filmer är helt fria från musik, men det blir kanske ändring på det.
Nu är det 2010, vad händer då i ditt liv som fotograf? Har du fler tävlingar eller projekt som kommer att bli publika under året?
– Tävlingar, nej i varje fall inte som stillbildsfotograf. Slutade med det 1978 vill jag minnas. Det var i alla fall en av dykarklubben Krakens “splash down” tävlingar, som numera är ett SM i uv-foto. Vann första och tredje pris med motljusbilder på Barbro Johansson. Jag tog bilderna under fridykning för att slippa mellanlina. Reglerna i tävlingen förbjöd frikoppling av pardykaren/fotomodellen vid apparatdykning och jag ville inte ha något snöre i bild, så det fick bli fridykning…
Du förmedlar dina bilder bland annat genom oss på Azote, varför är det så viktigt att dina bilder når ut?
– Av ett skäl är det särskilt viktigt för jag kommer ihåg hur stor påverkan de första miljölarmen hade på mig. När jag läst Rachel Carsons bok ”Tyst vår” och ”domedagsprofeten” Georg Borgströms debattartiklar och annat om miljögifter och överbefolkningen, blev jag medveten om vart vi är på väg sedan länge. Oljekrisen 1973 borde ha fungerat som en väckarklocka, men bensinen blev inte dyrare än att mina bilkostnader för 1975 landade på två kronor per mil inklusive allt – även avskrivning! Den svenska kronan var visserligen stark på den tiden och inte någon ”skvalpvaluta”, men visst hade det varit bra om vi hade lagt om kursen redan då.
Med tanke på hur vi människor påverkar miljön idag, har det påverkat ditt fotograferande och dig som fotograf? Känns det mer angeläget idag att visa vad som pågår under ytan?
– Absolut! Av och till under min verksamhet har det känts hopplöst kört, men nu när vi är så nära en katastrofal ekologisk kollaps och de flesta makthavare och andra samhällstoppar fortfarande predikar ökande konsumtion som lösning, har jag bestämt mig för två nya projekt som bygger på mina unika bilder från vårt Västerhav och ”mina” klarvattenssjöar, eller snarare f.d. klarvattenssjöar.
Det är brunifieringen i sjöar och övergödningen i havet som jag vill göra något på. Har ett unikt material på Super-16 (HD) från tiden innan problemen blev för stora. Har, hittills utan framgång, sökt pengar för skanning av filmen.
Jag lämnar in förslagen i år, men när de kommer igång är en öppen fråga! Om det nu blir något.
Kort om din egenbyggda undervattenskamera – vad var det som fick dig att bygga en egen?
– Kan bli hur långt som helst, men kortversionen om mina två undervattenshus är att det inte fanns några tillräckligt bra höljen att köpa då. Jag saknar fortfarande min stora, ljusstarka sökarbild från Pentax LX kameran och avståndsinställningen med hjälp av Hedén-servo. En analog systemkamera tar bilden när jag trycker på knappen. De digitala efterföljarna har för lång ”eftersläpning”. En bra bild kommer ofta som en snigel och försvinner som en blixt! På min hemsida finns ett porträtt av en anemonfisk tagen med en kamera från sextiotalet. Jag kommer aldrig att få en bättre bild på någon av ”Nemos” blixtsnabba släktingar! Och det har inte med min ålder att göra. Gubben är fortfarande bra på att trycka i rätt ögonblick, men vad hjälper det om kameran ”sover”?
Kuriosa
– Jag har fotograferat Carl den XVI Gustav under hans första dykning i öppet vatten. Det var 1975 och borde vara preskriberat nu. En av bilderna blev så dålig att den nästan är majestätsbrott. Hade jag haft inflytande på rättigheterna skulle bilden förstöras, men å andra sidan var det, åtminstone i en av aftontidningarna, en annan fotograf som fick bylinen…
__________________________________________________________________________________________________________
Namn: Tony Holm
Ålder: Nära 67
Bor: Göteborg
Antal år som fotograf: Det blir 36 år om jag räknar mig som professionell fotograf efter min första handbok i uv-foto.
Utbildningar: Autodidakt, men det finns bättre sätt! (Tonys egen anmärkning)
Bästa fotospot: Thailands västkust och tills för några år sedan ”mina” insjöar i Halland, som numera är brunifierade och sorgliga att se.
Uppdragsgivare: SVT, SFI, Film i Halland, Konstnärsnämnden, YLE, m.fl.
Hemsida: http://tony.holm.just.nu/